För pedagogiska material – titta längre ner på sidan!
Vilken musik klingar i dig och vill du låta oss höra den? Sök utbildningar!
Tonsättare är lika mycket ett yrke för en kvinna eller ickebinär som det är för en man, och i framtiden vill vi inte att 8 av 9 musikstycken på Nobelprisutdelningen (2019) är komponerade av män, eller hur? Kanske är det just DIN musik som spelas på prisutdelningen 2030?
Sök en tonsättarutbildning! Skriv musik. Skapa ljudkonst. Låt oss höra din klangvärld!
Här är en lista på tonsättarutbildningar i Sverige (klicka). Enstaka kurser, gymnasieutbildningar, folkhögskolor, musikhögskolor med mera finns här samt länkar till webbsidor med mer information.
I den här filmen får du möta tre superskickliga kompositörsinspiratörer!
Repertoarbanken med gradering för enklare verk
Många instrumentalskolor är skrivna av kvinnliga musiker, titta hur det är i din första spelbok om du har en! Om du har spelat klart den, eller på annat vis kommit en bit på väg med ditt instrument eller sjungande, så titta i vår Repertoarbank där du kan söka efter stycken i olika svårighetsgrad genom att skriva in ditt instruments förkortning på engelska (se IMSLP förkortningar) och välja ”Easy” eller ”Intermediate” i filtreringsmenyerna. Just nu saknas verk för oboe, valthorn, fagott, trumpet och trombon. Där finns också en del kammarmusik och orkesterverk av olika slag! Tipsa oss gärna om fler verk att gradera på detta sätt och om det är nåt fler instrument ni vill vi ska hitta verk för!
Lyssna, titta, bli inspirerad!
Länk till KVASTs listor på Spotify
På Youtube har vi samlat intervjuer, dokumentärer och konserter. I spellistan ”Låt dig inspireras” ser du våra egna filmproduktioner.
12-åriga Alma Kraggerud har komponerat ett stycke
För att se denna film behöver du gå in på facebook, kanske kan en förälder eller lärare visa dig om du är under 13 år.
KVASTpodden! Tonsättaren Kristin Boussard och journalisten och ljudnörden Therese Forsberg vill utmana sina egna och dina öron och hitta mer ny musik. I varje avsnitt utgår de från ett tema och väljer ut några stycken som de spelar upp för varann och pratar om. ”Elakingar skulle kalla det lika pretto som tramsigt andra skulle säga att det är ett lättsamt sätt att höra massor av musik av kvinnliga tonsättare.”
Länklistan som KVAST har skapat är proppfull med hemsidor om kvinnliga tonsättare och musik av kvinnliga tonsättare
Studiematerial för pedagoger och lärare
KVAST-workshop för Kulturskolor – här finns nu ett material, fritt att ladda ner och använda! Workshoparna låter eleverna prova på att skapa konstmusik i en trygg miljö. Materialet är gjort för att använda i befintliga ensembler och grupper, men det går förstås att ha det som inspiration för längre fristående kurser.
Vill du boka Konstmusiksystrar för genomförande av workshopar, kontakta dem på info@konstmusiksystrar.se
Länk till materialet ”Workshop i komposition”
KVAST har tillsammans med studieförbundet ABF skapat ett kursmaterial ”Rum för kvinnors musikskapande” som är fritt att använda. Det är en genomgång av villkoren för kvinnliga tonsättare genom historien fram till idag. Kanske finns lämpliga delar för klassrummet, eller kan kultur- eller musikskolan erbjuda detta som en kurs? Du kan också kontakta ABF i din stad eller på din ort och sätta igång en studiecirkel!
Länk till studiematerialet ”Rum för kvinnors musikskapande”
Teoriexempel med musik av kvinnliga tonsättare.
http://musictheoryexamplesbywomen.com/the-composers/
Texter och forskning om utmaningar för jämställd undervisning
Betydelsen av att få samma utrymme
Har du hört talas om att mätningar av taltid i klassrum visar att tjejer får ungefär en tredjedel av talutrymmet och killar två tredjedelar? Om någon tjej upptar mer tid än en tredjedel, så uppfattades hon som dominant och störande av alla i rummet. http://samtyckeskultur.nu/metod/fatta-utrymme/
Detta är ett typiskt och numera ganska känt exempel på omedveten könsdiskriminiering. Det är väl ingen av varken lärare eller elever som egentligen vill detta när de ställs inför faktum. Det sker långsamma förändringar till det bättre. Vill du läsa mer finns till exempel detta: Forskning om taltid i klassrummet ur ett genusperspektiv. https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/forskning/pojkar-tar-fortfarande-mer-plats-an-flickor-i-klassrummet
Brist på tillåtelse att göra fel för tjejer – hindrar det dem från att välja tonsättare som yrke?
Här ett utdrag ur: ”Flickor och pojkar i skolan – hur jämställt är det?” Delbetänkande av DEJA – Delegationen för jämställdhet i skolan. Länk: https://www.regeringen.se/contentassets/6edeeb4cd4ff4ca9988984b68ecd25b4/flickor-och-pojkar-i-skolan—hur-jamstallt-ar-det-sou-200964
Sid 63 i PDF:en, sid 69 i rapporten. Det handlar om att spela dataspel.
Är det annorlunda att spela som tjej?
– I början fick jag höra mycket att jag inte borde spela, att jag inte kunde. Många tonårskillar blev provocerade. Då var det heller nästan inga tjejer som spelade. Särskilt jobbigt tyckte de att det var när det visade sig att jag faktiskt var bra! Men som tjej får man alltid hör att ens misstag beror på att man är tjej, medan killar har större marginaler. Det är precis som i livet i övrigt, alltså.
Spelar tjejer annorlunda?
– De är mer försiktiga, tänker mera taktiskt. Men det är nog också just för att man riskerar mer kritik om det blir fel som tjej. Det tog ett tag innan det släppte för mig också, innan jag slutade vara rädd för att göra bort mig.”