Jämställd musikbransch

8-11 februari 2023 skrevs historia i den svenska musikbranschen då 15 jämställdhetsorganisationer och nätverk samverkade i en gemensam monter samt arrangerade ett panelsamtal “Jämställdhet i musikbranschen – hur långt kan vi nå?” den 9:e februari kl 13.00-14.00.

Musikerförbundets kvinnokommittée och KVAST är initiativtagare och våren 2023 sökte vi och fick medel, 154 000 kr, från Statens kulturråd för att formera nätverket och sätta igång aktiviteter framåt. Maria Blom på Musikerförbundet är projektledare.

De 15 organisationer, nätverk, projekt som har formerat sig är:

EPOS (Equality and Purality on stage)
Female Songwriter’s Day
Herrarnas Kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna
IMPRA
Keychange
Konstmusiksystrar
KVAST (Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare)
Lilith Eve – föreningen för kvinnliga låtskrivande artister
Musikerförbundets kvinnokommittée
Musikmakarna – Songwriters Academy of Sweden
Popkollo
Vem kan bli producent?
React-EU: Digitala Musiklyftet
shesaid.so Sweden
SYMF (Sveriges yrkesmusikerförbund)
Släs

Panelsamtal “Jämställdhet i musikbranschen – hur långt kan vi nå?”

Stora scen i Stiga A-hallen på torsdag 9 februari 13.00-14.00. 

Ett panelsamtal som diskuterade musikbranschens inkludering och jämställdhetsfrågor. Med utgångspunkt i statistik ställs frågor som: Varför är vi inte där ännu? När har vi nått målet? Vill alla uppnå jämställdhet? Vågar vi vara radikala nog för att uppnå jämställdhet i musikbranschen i närtid? Vilka hinder ser vi och vad gör vi åt dem?

Moderator Helena Wessman – rektor Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Styrelsemedlem i Sveriges Körförbund, Kungliga musikaliska akademien med flera.

Fumi Amao – Manager, Artist & Label Partnerships, Spotify Norden. Jobbar med artist- och labelsamarbeten och Spotify’s jämställdhetsinitiativ ”EQUAL” och är medgrundare av projektet ”Her Songs For Him”.

Magnus Bunnskog är tonsättare, redaktör för tidskriften Nutida Musik samt Konstnärlig ledare för Audiorama. 

Ebo Krdum –  musiker, pedagog, skådspelare, aktivist,  medlem i “Unga tankar om musik” och låtskrivare och  som vill förändra genom musik och kreativa aktiviteter.

Marie Selander – musiker, kompositör och författare av “Herrarnas kalas: och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna”

Ulla Sjöström Grundare och rektor på YH-utbildningen Musikmakarna – Songwriters Academy of Sweden

Ann Werner – lektor i Musikvetenskap vid Uppsala Universitet samt docent i genusvetenskap som forskar om möten mellan genus, musik, teater och medier. Här finns länkar till Anns presentation på uu.se eller researchgate.com. Hennes senaste bok finns nu ute på Bloomsbury Academic Feminism and Gender Politics in Mediated Popular Music

Mia Ternström, artist, Keychange Project Manager, Sverige och Promotor av musik för ung publik, Musikcentrum Öst

REPERTOARBANKEN

Vi har en av världens mest omfattande samlingar med över 3000 verk! Du kan bläddra, filtrera och söka på orkestermusik, kammarmusik av alla de slag – elektronmusik och liveelektronik, kör, opera med mera. Sök verk av kvinnliga komponister efter genre, besättning, svårighetsgrad, titel, durata….

Till Repertoarbanken

UNGA OCH LÄRARE

Musik skriven av kvinnor på lektionen? Det finns musik från alla epoker och stilar och i olika svårighetsgrad – klicka in och låt dig inspireras, lyssna, titta… Tjejer och kvinnor har skrivit och skapat musik i alla tider, och kommer göra det mer och mer, kanske just du är på väg att bli tonsättare?

Lyssna och läs

KUNSKAP OCH METODER

Hur lockar vi fler kvinnliga/ickebinära sökanden till vår kompositionsutbildning? Var där verkligen så få kvinnliga tonsättare historiskt? Omedveten könsdiskriminering, gäller det mig? Historisk information, texter för reflektion och tips för en mer jämställd musikverksamhet och programläggning finns här!

Läs mer