Stockholms Saxofonkvartett får Guldkvasten 2017

2018/03/18

Kvartetten med eldsjälen Jörgen Pettersson i spetsen prisas för framstående insatser för kvinnliga tonsättare genom decennier.

Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare (KVAST) uppmärksammar årligen en aktör som gör särskilt betydelsefulla insatser för kvinnliga tonsättare med priset Guldkvasten. 2017 går det till en grupp musiker som sedan 1980-talet har bedrivit ett målmedvetet arbete för en mer jämställd repertoar. Utdelningen ägde rum lördag 17 mars på Kungliga Operan, Guldfoajén.

Stockholms Saxofonkvartett/föreningen Studio 53 har under åren uruppfört hundratals verk av kvinnliga tonsättare från hela världen. För en del har gruppens framföranden blivit avgörande för fortsatta karriärer och yrkesval.

– Vi ser Guldkvasten som en mycket fin bekräftelse på vårt arbete. En härlig känsla och stor ära som ger oss mycket energi att fortsätta med samma envishet. Vi har haft ett generationsskifte med nya musiker som lyfter vårt arbete ytterligare genom att fullständigt naturligt beakta genusfrågorna. Det är fantastiskt att kunna konstatera att det fortskrider med nya krafter säger Jörgen Petterson, en av gruppens medlemmar tillika konstnärlig ledare för den jämställda festivalen Svensk Musikvår.

– I år firar KVAST 10 år och vi börjar nu se tecken på en positiv förändring på konsertrepertoaren hos ständigt fler. Likgiltigheten inför frågan om kvinnliga tonsättare har dock så länge varit djupt rotad inom konstmusikens värld, att det samtidigt finns en risk för backlash. Därför är det nu är viktigare än någonsin att prisa såväl helhjärtade pionjärer som Saxofonkvartetten och Jörgen Pettersson, liksom andra som mera nyligen sprintstartat i det musikaliska jämställdhetsarbetet inom repertoaren.

Förutom gruppens nuvarande medlemmar delas äran för priset med två tidigare, Sven Westerberg och Per Hedlund.  Båda är fortfarande aktiva i Stockholms Saxofonkvartett, Studio 53 och Svensk Musikvår och har haft en stor betydelse för att arbetet skulle kunna nå det resultat det har gjort.

Motiveringen:

Stockholms Saxofonkvartett är sedan decennier en av Sveriges främsta och mest oumbärliga ensembler för framföranden av ny musik av kvinnliga tonsättare, nationellt och internationellt. Genom att driva pedagogiska projekt med unga musiker och musikskapare lägger de också grunden för framtida kvinnliga tonsättarskap. I centrum för detta står eldsjälen Jörgen Pettersson. Han är även konstnärlig chef för den repertoarmässigt jämställda Svensk Musikvår – Festivalen för Svensk konstmusik.
     
Utdelningen ägde rum i Guldfoajén på Kungliga Operan lördag 17 mars under festivalen Svensk Musikvår där KVAST:s ordförande Astrid Pernille Hartmann överlämnade diplom och glasskulpturen Guldkvasten-graalen till Stockholms Saxofonkvartett, både de nuvarande medlemmarna och de tidigare. På bild: Astrid Pernille Hartmann -ordf. KVAST, Jörgen Pettersson, Matias Karlsen Bjornstad, Sven Westerberg, Linn Persson, Per Hedlund och Leif Karlborg. Foto: Hampus Andersson. Årets Guldkvastengraalen, tillverkat i Skruv, signerat Sofia Bergman och Micke Johansson.

FAKTA

Stockholms saxofonkvartett består av:

Matias Karlsen Björnstad, sopransaxofon
Jörgen Pettersson, altsaxofon
Leif Karlborg, tenorsaxofon
Per Hedlund/Linn Persson, barytonsaxofon

Förutom gruppens nuvarande medlemmar
delas äran för priset med två tidigare,
Sven Westerberg och Per Hedlund.
Båda är fortfarande aktiva i Stockholms Saxofonkvartett,
Studio 53 och Svensk Musikvår och har
haft en stor betydelse för att arbetet skulle kunna nå
det resultat det har gjort.

Guldkvasten

Gulkvasten har delats ut sedan 2010. Bland tidigare pristagare finns Stockholms Konserthus, Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien och Norbergfestival.

Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare

KVAST är en ideell förening som verkar för att främja jämställdhet inom musiklivet med fokus på repertoarfrågor, kvinnliga tonsättare och nyskriven musik. Sedan 2008 har föreningen arbetat för att mer musik av kvinnor ska klinga i konserthus, på experimentscener och andra musikscener i Sverige och även internationellt. Under 2018 firar KVAST 10 år.
Just nu pågår planering av olika aktiviteter i samband med jubileumsåret.

Mer om Kvasts bakgrund, medlemmar, medlemskap, Guldkvasten se www.kvast.org

KONTAKT

KVAST vid ordförande Astrid Pernille Hartmann kan kontaktas på tel 0730 29 7991

Nuvarande styrelsen i KVAST består av Astrid Pernille Hartmann, Eva Sidén, Leo Correia de Verdier, Kristin Boussard och Kristin Warfvinge.