Kultur- och musikskolor

Till pedagoger och beslutsfattare på Sveriges kulturskolor och musikskolor

Föreningen Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare grundades av kompositören Karin Rehnqvist för lite mer än 10 år sedan. Föreningens målsättning är en jämställd (konst)musikscen.

Vill du dela detta dokument digitalt, eller skriva ut det, så finns en pdf här.

Forska med oss?

Från 2021 har vi som fokus att samverka med och påverka utbildningarna inom musik. Andelen kvinnliga/ickebinära unga som söker en kompositionsutbildning är klart lägre än andelen manliga. Vi frågar oss varför? Arbetet har just startat och vi kommer iscensätta forskning på området. En första fråga – skulle ni i er kultur- eller musikskola vilja samverka i ett forskningsprojekt? Kontakt sofia.sahlin@kvast.org

Graderad Repertoarbank – www.kvast.org

I vår databas med över 3000 verk av kvinnliga tonsättare, under menyvalet ”DIFFICULTY” finns numera graderingarna ”Easy” och ”Intermediate” på nästan alla instrument. https://kvast.org/repertoarbank/ 

Workshop i komposition

I januari 2020 genomförde Konstmusiksystrar i samverkan med KVAST tre workshopar i komposition tillsammans med elever och pedagoger på Eskilstuna Musikskola. Materialet finns här och ni är fria att använda det eller boka in workshopar med Konstmusiksystrar.

Vi behöver jobba tillsammans!

Vill du hålla dig uppdaterad om KVASTs arbete, följ och interagera gärna på vår facebooksida. Dela gärna våra inlägg, YouTubefilmer och hemsidan på er kulturskolas sida. Vi behöver er hjälp och klokskap för att lika många tjejer som killar som har gått i kultur- och musikskolor ska känna att de kan bli kompositörer!

Vänliga hälsningar Sofia Sahlin, ordförande 070-628 83 58, sofia.sahlin@kvast.org 

REPERTOARBANKEN

Vi har en av världens mest omfattande samlingar med över 3000 verk! Du kan bläddra, filtrera och söka på orkestermusik, kammarmusik av alla de slag – elektronmusik och liveelektronik, kör, opera med mera. Sök verk av kvinnliga komponister efter genre, besättning, svårighetsgrad, titel, durata….

Till Repertoarbanken

UNGA OCH LÄRARE

Musik skriven av kvinnor på lektionen? Det finns musik från alla epoker och stilar och i olika svårighetsgrad – klicka in och låt dig inspireras, lyssna, titta… Tjejer och kvinnor har skrivit och skapat musik i alla tider, och kommer göra det mer och mer, kanske just du är på väg att bli tonsättare?

Lyssna och läs

KUNSKAP OCH METODER

Hur lockar vi fler kvinnliga/ickebinära sökanden till vår kompositionsutbildning? Var där verkligen så få kvinnliga tonsättare historiskt? Omedveten könsdiskriminering, gäller det mig? Historisk information, texter för reflektion och tips för en mer jämställd musikverksamhet och programläggning finns här!

Läs mer