Vid bildandet av KVAST instiftades också priset Guldkvasten, som delades ut under åren 2010-2020. Guldkvasten gavs till den orkester/arrangör av orkestermusik, kammarmusik eller elektroakustisk musik som har gjort bra satsningar på kvinnliga tonsättare. Diplom och specialskriven fanfar ingick, och när ekonomin tillät inkluderades också ett stipendium för ett beställningsverk av kvinnlig tonsättare som pristagaren själv får utse.
För tillfället är Guldkvasten vilande, men du kan läsa om tidigare års pristagare och motiveringar nedan. Klicka på respektive rubrik för mer material om det årets utdelning.
2020: Sveriges Radio P2
"För att man här genom många år med kanalansvarig Elle-Kari Höjebergi spetsen, envetet drivit frågan om och sett till att det spelas musik av och talas om kvinnliga tonsättare. På så vis har vår musikaliska verklighet och vardag blivit så mycket rikare."
2018: Operabyrån
"Operabyrån får Guldkvasten för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av, och om, kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien."
2017: Stockholms saxofonkvartett
"Stockholms Saxofonkvartett är sedan decennier en av Sveriges främsta och mest oumbärliga ensembler för framföranden av ny musik av kvinnliga tonsättare, nationellt och internationellt. Genom att driva pedagogiska projekt med unga musiker och musikskapare lägger de också grunden för framtida kvinnliga tonsättarskap. I centrum för detta står eldsjälen Jörgen Pettersson. Han är även konstnärlig chef för den repertoarmässigt jämställda Svensk musikvår – Festivalen för svensk konstmusik."
2016: Stockholms konserthus
"Guldkvasten går till Konserthuset Stockholm som öppnat huset och Kungliga Filharmonikernas repertoar för kvinnliga tonsättare från både förr och nu. En stor och respekterad svensk institution statuerar ett lysande exempel såväl nationellt som internationellt och skänker glädje och inspiration åt såväl publik som tonsättare och musiker."
2015: Norbergfestival
"Norbergfestival har gjort det alla konsertarrangörer borde göra – de har presenterat ett jämställt program. Deras helgjutna satsning på kvinnligt musikskapande omfattade under 2015 års festival 37 verk av kvinnor och minst 20 framförda musik – och ljudverk av kvinnliga tonsättare; vissa av dessa framförda av dem själva. Framförandena var fördelade på fem scener där fördelningen kvinnliga upphovspersoner uppgick till 100%, 55%, 50%, 47%, respektive 42%. Norbergfestival 2015 omfattade även beställda/utställda konstverk och ljudinstallationer där den totala andelen kvinnor uppgick till 57%."
2013: Vadstena-Akademien
”För att på ett innovativt sätt ha satt ljuset på musik av kvinnor från tidigare sekel och visat att man kan fylla sommaren med enbart kvinnors musik från renässans till nutid.”
2012: Sound of Stockholm
”Guldkvasten 2012 tilldelas den pigga unga festivalen Sound of Stockholm, som alltsedan starten 2010 presenterat inhemsk och internationell samtidsmusik i Stockholm med kraft och kärlek i en modern och generös anda, där det fria musiklivet regerar, och musiken och publiken trivs tillsammans i centrum. 2011 resulterade detta i ett program där 56% av verken var skapade av kvinnliga komponister – helt normalt och utan åthävor”.
2011: Stockholms Blåsarsymfoniker
”Blåsarsymfonikerna tilldelas Guldkvasten 2011 för att för första gången i världshistorien ha genomfört en jämställd orkestersäsong med lika många verk av män och kvinnor från medeltiden och framåt.”
2010: Båstad Kammarmusikfestival / Karin Dornbusch
”Båstad Kammarmusikfestival och dess konstnärliga ledare Karin Dornbusch har tilldelats den första Guldkvasten. De får den för det unika tilltaget att under förra årets veckolånga festival ha presenterat 23 kvinnliga tonsättare från nu och då”.