NEO + Czernowin i uruppförande

2016/01/21

Kammarensemblen Norrbotten NEO går långt för att hitta ett nytt stycke att framföra. Ända till Cambridge i Massachusetts, USA, med dess universitet, Harvard.

Chaya_CzernowinHär finns kompositionsprofessorn Chaya Czernowin och torsdagen den 28 januari 2016 uppför NEO ett nytt stycke av henne, betitlat AYRE: Towed through plumes, thicket, asphalt, sawdust and hazardous air I shall not forget the sound of… 

Spelplatsen för beställningsverket är NorrlandsOperan i Umeå och Norrbotten NEO dirigeras av Pierre-André Valade.

 

Chaya Czernowin är född och uppvuxen i Israel. Vid 25 års ålder flyttade hon till Tyskland, för att sedan fortsätta till Japan och därefter till Österrike. Numera bor hon i USA. Chaya Czernowin var den första kvinnan att bli kompositionsprofessor vid University of Music and Performing Arts i Wien i Österrike (2006-2009) och Harvard University där hon fortfarande är i tjänst sedan 2009. Under 2017 väntar en gästprofessur på den internationella akademin för unga kompositörer i Tjajkovskij, Ryssland.

 

– Jag skriver inte min musik för att folk ska älska den. Jag vet att den är svår att ta till sig vid en första lyssning men jag vill i alla fall att den som lyssnar upplever ett engagemang eller hittar en ton eller en takt som man håller sig fast vid och som lockar till en andra och tredje lyssning.