Women in Jazz Festival – musik, makt, normer, möten

2015/10/1

Till vänster: Marie Bävholm, Kultur i Väst, tillsammans med Astrid Hartmann från KVAST.
Till vänster: Marie Bävholm, Kultur i Väst, tillsammans med Astrid Hartmann från KVAST.

Den 1-3 oktober genomförs den första svenska upplagan av Women In Jazz Festival i Göteborg. Festivalen är en mötesplats för jazzens alla uttryck, från Nordens lyriska harmonier till amerikansk nutida jazz, från fri improvisation till självklara standards. Det blir ett omfattande seminarieprogram under dagtid och konserter på kvällstid.

Women In Jazz Festival arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med Washington Women in Jazz Festival, Föreningen IMPRA och Jazzföreningen Nefertiti.

– Women In Jazz Festival handlar om att förändra och utmana normerna inom jazzen och om att äga både musiken och scenen. Det handlar om att som publik få uppleva och lyssna till olika utryck och röster både då det gäller musiker i början av sina karriärer och i mötet mellan generationer. Det handlar om att presentera det oväntade – musik som rör sig framåt mot nya musikaliska landskap, säger arrangörerna.

Det är också ett tillfälle att ta del av nyskriven musik från några av jazzens allra mest intressanta namn. Med enbart kvinnor på scen.

 

Festivalens seminarieprogram ska ge möjlighet för både musiker, arrangörer och musikintresserade i allmänhet att mötas och samtala kring frågor som rör förutsättningarna i musikbranschen utifrån såväl genus- som konstnärliga perspektiv. Det handlar om villkoren för musikskaparna, om arrangörernas situation, om samtalet kring musik där festivalen vill utmana och debattera kvalitetsbegrepp, maktstrukturer och traditioner.

 

Mer info på webbplatsen