Vad är det som spelas, Musikaliska?

2015/08/10

Bästa Musikaliska och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker,

vi förstår er glädje över att ett spikat program för säsongen 2015/16 står klart och att biljetter nu släpps till kommande säsong.  Det är dock inte inte helt lätt att hänga med i svängarna eftersom så stor andel av musiken är ospecificerad. Förhoppningsvis går det att sälja konsertbiljetter bara genom att nämna kompositörsnamn, men så mycket till konsument- och publikupplysning blir det inte.

Som bekant, är KVAST väldigt intresserade av den musik de offentligt finansierade orkestrarna framför. Av den redovisning vi nu kan del av på er webbplats (musikaliska.com) är det även för den initierade svårt att räkna ut vad som kommer att spelas.

Det tycker vi är lite tråkigt, eftersom Stockholms Läns Blåsarsymfoniker i så många år toppat listan med mest framförd musik av kvinnliga tonsättare; och därmed också mest andel ny musik. Men efter den här säsongspresentationen är det lite marigt att veta vad som egentligen kommer att hända.

 

För att ta några exempel på de presentationer som möter publiken (direkt citerat från webbsidorna/korrekturläsning är aldrig fel):

Kievs Kammarkör/Östersjöfestivalen: ukrainsk och rysk ortodox musik av bland andra Valentin Silvestrov och Viktoria Polera
Blåsarsymfonikerna/Östersjöfestivalen: verk av Alma Mahler och Clara Schumann… det blir även verk av tonsättarna Julia Wolfe, Rebecka Clarce och Björk.
O/Modernt Kammarorkester: Wagners gripande Wesendonck-sånger och intima stycken av Rikard Strauss
Unga Musiker: musik av bl.a. Alfred Reed, Leroy Anderson och Abba.
Höstlovsorkestern: orkestermusik av bl.a. Sibelius, Nielsen, Tjajkovskij men även filmmusik och färskare verk utlovas.
Haga Duo & Andreas Lend: Musik av Mirjam Tally, Andrea Tarrodi och Anders Emilsson m.fl.
O/Modernt Kammarorkester: svensk folkmusik och Tjajkovskij möter musik av Steve George, Henry Mancini och Michael Wollney.
Nyårsgala: wienervalser, spritande energisk Rossini och musik från den svenska myllan.
O/Modernt Kammarorkester: Musik av bl.a. Dag Wirén, Edvard Grieg och Albert Schnelzer.
O/Modernt Kammarorkester: improvisationer i indisk anda, Taveners Protecting Veil och musik av Beatles.