Traditionellt repertoarval för Östersjöfestivalen

2013/08/20

Ö-festivalen2013Östersjöfestivalen, som genomförs sista veckan i augusti i Stockholm, vill gärna ha en modern framtoning. Festivalkonceptet ska kretsa kring Musik, Miljö, Ledarskap.

– Förutom klassisk musik är festivalens hörnstenar engagemanget för Östersjöns känsliga miljö och att med musiken som utgångspunkt agera för ett altruistiskt ledarskap, som man beskriver det.

83 % vs. 16 %

En titt i spelprogrammet säger dock något annat om det konstnärliga urvalet. Av 30 framförda verk är 83,3 % komponerade av män, 16,7 % av kvinnor.

Betydligt jämnare fördelning blir det om man jämför musik komponerad efter 1960: sex verk är skrivna av män, fem verk är skrivna kvinnor.

Av de sju dirigenter som framträder är en kvinna – Martina Batič, Slovenien (Eric Ericson Award-vinnare 2006) som får ta hand om Radiokörens konsert Signs of an open Eye.

 

För själva framförandena i Berwaldhallen och i Drottningholms Slottsteater blir könsfördelningen annorlunda. 28 sångare/musiker medverkar som solister, 15 av dem är kvinnliga artister.