Susanne Rydén chef för Musica Vitae

2015/02/11

Susanne_RydenSusanne Rydén har utsetts till ny orkesterchef för kammarorkestern Musica Vitae i Växjö efter Staffan Langemark.

Susanne Rydén har haft en lång och framgångsrik karriär som sångerska (sopran) inom framför allt barock- och tidig musik med hela världen som arbetsfält. Hon är även vice preses i Kungl Musikaliska Akademien.

Hon har regelbundet samarbetat med många framstående dirigenter och ensembler – Christopher Hogwood och Academy of Ancient Music, Bach Collegium, Harry Bicket, Cantus Cölln, Mark Tatlow m fl. Rydén har också varit en återkommande gäst på flera europeiska musikfestivaler och konsertscener.

 

Startade Smålands Kulturfestival

Susanne Rydén är bördig från byn Hjärtlanda, som ligger fem kilometer söder om Sävsjö på småländska höglandet. Med denna förankring har hon också under två år varit initiativtagare, projektledare och konstnärligt ansvarig för Smålands Kulturfestival. Med sina idéer, sin erfarenhet och sitt kontaktnät har hon med denna festival bidragit till att ge hembygden ett starkare kulturliv.

 

Flitiga Musica Vitae

Kammarorkestern Musica Vitae är en del av musikinstitutionen Musik i Syd. Orkestern har varit verksam i ca 35 år och består av idag av 15 stråkmusiker. Basen för repertoaren är den klassiska västerländska konstmusiken men orkestern är också den svenska ensemble som gjort flest uruppföranden.

Musica Vitae satsar medvetet på samarbeten med andra konstformer, något som lockar nya publikgrupper. I uppdraget ingår också flera projekt för och med barn. Orkestern turnerar flitigt såväl i Sverige som till internationella konsertscener, och festivaler. Musica Vitae har gjort drygt 20 cd-inspelningar.