Susanne Rosenberg fick första Lisa Boudré-medaljen

2014/09/1

S_RosenbergSusanne Rosenberg, sångerska, doktor i Musik, lektor i folksång och prefekt för institutionen för folkmusik vid KMH (samt Kvast-medlem) har tilldelats den nyinstiftade Lisa Boudré-medaljen ”för sina insatser för och med den fantastiska musiken efter Lisa Boudré”.

Susanne upptäckte vissångerskan Lise Boudré (1866-1952) från Ovansjö i början av 1980-talet när en spelman skickade ett kassettband med inspelningar av Boudré från mitten av 1930-talet som spelats in på hembygdsgården i Ovansjö. Susanne fastnade direkt för hennes speciella sätt att sjunga.

– Det är både att hon är en skicklig sångerska och sen att hon har ett sätt att sjunga som innehåller allt det där som hör till den äldre folksångstilen när man använder språkets ljud. Jag har forskat på hur hon använder språket, hur hon sjunger med tydliga konsonanter, hennes gestaltningar och frasering av visorna. Hennes gestaltningar är väldigt djärva och häftiga, säger Susanne Rosenberg.

Susanne tog emot Lisa Boudré-medaljen på folkmusikfestivalen Ovansjöfesten där hon också gav en solokonsert med bara Boudré-visor.