Repertoarrycket III – nu drar vi igång!

2018/10/8

Lagom till KVAST – 10 år Festival på Stockholms konserthus välkomnar vi våra nya medarbetare Sofia Sahlin och Christin Högnabba till vårt glada KVAST-gäng. Sofia och Christin kommer att jobba med vårt projekt Repertoarrycket III för ett jämställt musikliv med fler kvinnliga tonsättare på svenska konsert- och operascener. Projektet stöds av Svenska Postkodstiftelsen och Sofia blir projektledare för RRIII och projektansvarig utbildningar, medan Christin blir projektansvarig orkester- och repertoarfrågor. Vi låter Sofia och Christin presentera sig själva:

Sofia Sahlin, Projektledare RRIII och projektansvarig utbildningar:
”Efter att:
– under musikhögskoletiden ägnat åtskilliga timmar på musikbiblioteket på jakt efter musik skriven av kvinnor
– ha jobbat i många av Sveriges orkestrar
– senaste 10 åren sökt och drivit EU-projekt
– ha varit engagerad i flertalet ”jämställdhetssammanhang”
– i byrålådan har placerat en skivinspelningsplanering med tydligt kvinnligt fokus…
så slog naturligtvis tanken på att få jobba med RepertoarRycketIII an en sträng i mig på ett alldeles särskilt vis!
Nu _gör_ vi tillsammans jämställdhet på Sveriges musikscener!”

Ann-Christin Högnabba, Projektansvarig orkester- och repertoarfrågor:
”Efter studier vid Sibelius-Akademin jobbade jag under några år som sångpedagog men har de senaste 10 åren drivit egna opera- och konsertproduktioner i samarbete med olika ensembler och musikaktörer i Sverige och Finland. En viktig del i min verksamhet har varit skivinspelningar med musik av okända och marginaliserade tonsättare.
Min första kontakt med KVAST var 2015 när jag letade efter ny repertoar inför ett konsertprojekt med fokus på kvinnliga tonsättare från Finland och Sverige. Då hittade jag KVASTs Repertoarbank och KVASTs Statistikrapport och jag har sedan dess månat om att alltid inkludera kvinnliga tonsättare i mina konsertprogram. När KVAST sökte projektledare för Repertoarrycket III såg jag det som en möjlighet att göra något mer än vad jag kan göra som enskild utövare; att påverka beslutsfattare så att fler kvinnliga tonsättare får höras på svenska musikscener.”

Projektet genomförs med stöd från Svenska Postkodstiftelsen