Recensionsnoterad icke-mansdominans

2012/06/4

Vårens avslutningskonsert i Berwaldhallen med Michael Bartosch och Sveriges Radios Symfoniorkester fick fina recensioner i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Verken av Katarina Leyman, Andrea Tarrodi och Karin Rehnqvist framfördes väl och och mycket övertygande.

Recensenterna kostar dessutom på sig kommentarer om vad KVAST påpekade när Berwaldhallens kommande generalprogram släpptes.

 

Thomas Anderberg, DN:

— Tonsättarna var samtliga kvinnor. Påpekandet är givetvis överflödigt, musiken och dess kvaliteter talar för sig själva. Men här är det ändå på sin plats, eftersom summan av de framförda kompositörerna på denna konsert överträffar summan av samtliga kvinnliga tonsättare i nästa års spellista för Radiosymfonikerna. Vilket innebär att skygglappar och fy-stämplar förtjänar att tas fram på nytt.

Läs hela recensionen

Sofia Lilly Jönsson, SvD:

— Tre kvinnliga tonsättare stod på scenen på Berwaldhallens säsongsavslutning i torsdags. Jag brukar inte påpeka det, men efter veckans kritik mot nästa säsongs mansdominans i programmet är det påkallat. Den musikintresserade allmänheten kunde dessutom glädjas åt att de allihop liksom dirigenten Michael Bartosch är utbildade i Sverige, och nutida musik-ivrarna åt att våren slutade i ny musik.

Läs hela recensionen