På kompositörsstipendium till Fiuggi

2014/03/20

Anna-Lena Laurin i Fiuggi, Italien – hösten 2013

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”1″ sort_by=”order” image_column_number=”5″ images_per_page=”30″ image_title=”hover” image_enable_page=”1″ thumb_width=”180″ thumb_height=”90″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_comment=”1″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ watermark_type=”none” watermark_link=”https://web-dorado.com”]

Under tre månader – september till november 2013 – fick jag den fantastiska möjligheten att vistas i den lilla bergsbyn Fiuggi, Frosinone, Italien – genom KVAST:s försorg.

Min vistelse utgick som ett stipendium med vissa förpliktelser från stiftelsen Fondazione Adkins Chiti: Donne in Musica – som är en systerorganisation till KVAST – och innebar att jag under min tid i Italien skulle hjälpa till med kartläggning av kvinnliga tonsättare, mer precis idag levande svenska. Jag förband mig att arbeta med detta 25 timmar varje vecka men kunde själv bestämma mina arbetstider. I gengäld betalade stiftelsen min resa och mitt boende i Fiuggi och jag fick även en liten lön för mitt arbete.

Encyklopediskt

Donne in Musica gör en encyklopedi, Encyclopaedia of living European Women Composers, Songwriters and Creators of Music om kvinnliga tonsättare som publiceras allteftersom den skrivs – online. Varje biografi skrivs efter en given mall. Under min tid i Fiuggi skrev jag ca 145 biografier – vilket svarar till alla svenska namn på nu levande tonsättare som fanns i Donne in Musicas register, plus några jag själv kände till och kom på.

För att kunna skriva dessa biografier krävdes ofta mycket researcharbete. Några av KVAST:s medlemmar svarade på mina utskicka då jag letade information och ni fick era encyklopedier precis så som ni ville ha det, men största delen av informationen fick jag leta upp på egen hand. Donne in Musicas – kartläggning av kvinnliga tonsättare ingår i WIMUST:s (Women in Music Uniting Strategies for Talent) handlingsplan och drivs med stöd från EU-kommissionen.

Patricia Adkins Chiti

Med säte i Fiuggi Città som är en mycket liten medeltidsby där de flesta gatorna är trappor, driver stiftelsens president Patricia Adkins Chiti med fast hand vi komponerande kvinnors sak. Hennes och Donne in Musicas kall och uppgift, är att se till att vår musik – all världens kvinnliga kompositörers musik – ska få en större plats i musikvärlden. Uppdraget är gärnsöverskridande både vad det gäller genrer som geografiskt – och varje år arrangerar denna lilla stiftelse 52 konserter med bara kvinnors musik i olika genrer. Man för också fram musik komponerad av kvinnor till orkestrar och programråd, liksom KVAST gör i sitt Repertoarrycket.

KVASTs orkesterräkning och repertoargenomgång översatte jag till engelska och denna utförliga räkning tog Patricia Adkins Chiti med sig till London då hon där träffade bland andra Englands Kulturminister i en diskussion runt jämställdhet inom musikområdet.

Medeltidstrappor ger kondition

I Fiuggi bodde jag i ett litet torn där jag hade en balkong med utsikt över dalen. Här satt jag varje morgon och njöt av min espresso och av Italiens milda klimat – och jag fick den förlängda sommar jag alltid drömmer om. I det lilla tornet arbetade jag med ett beställningsverk för Göran Söllscher – Concerto for guitar – som ligger klart nu. Och trapporna som jag formligen sprang i varje dag upp och ner, byggde upp min kondition på ett sätt jag inte varit i närheten av sedan min ungdom. Mellan mitt torn och biblioteket som var min arbetsplats vid research arbetet, var det inte särskilt långt, men nivåskillnaden var ca 7 våningar.

Uruppförande

Genom Donne in Musica kom jag i kontakt med The Anido Duo, en holländsk gitarrduo som jag komponerade stycket Dual Quest III till och som de uruppförde och turnerade med i Italien så som i Rom och Fiuggi mm. I skrivandes stund är samma duo på väg till mig i Sverige för att delta i min egen konsertserie runt Internationella kvinnodagen i Malmö och Eslöv. Då framförs Dual Quest III igen och en av medlemmarna Annette Kruisbrink, är även hon tonsättare – och duon kommer också framföra hennes musik. I framtiden har vi pratat om fler samarbeten, då jag ska komma till Holland.

Min man som var på turné i Italien under hösten passade på att stanna till hos mig ett par veckor. Min yngsta dotter Iris Bergcrantz, kom ner och hon och jag framträdde tillsammans då Donne in musica engagerade mig som jazzmusiker, då jag förutom att vara klassisk tonsättare även är jazzpianist och sångerska. Tillsammans med några musiker från Rom, framträdde vi tillsammans i Frascati, strax utanför Rom. En konsert där vi sålde massor av CD-skivor till en mycket entusiastisk publik. Och denna ensemble vill också arbeta tillsammans igen. Om detta blir verklighet eller ej får väl framtiden utvisa, men vi har fått ett kontaktnät.

Nya kontakter, nya samarbeten

Mitt i min vistelse blev jag nominerad av Sveriges Radio till Årets kompositör/Jazzkatten och åkte med anledning av detta en kort sväng tillbaka till Sverige – och jag vann! I Rom blev jag blev med anledning av bland annat denna utmärkelse intervjuad av Vatican Radion och ett radioprogram om mig och min musik sändes ut i världen.

I Fiuggi träffade jag musikvetare från Frankrike och Spanien- kvinnor som blev nära vänner – så nära man nu kan bli på stapplande franska 🙂 och tillsammasn besökte vi kloster och andra bergsbyar.

På det hela taget var hösten 2013 ett äventyr. Jag arbetade väldigt hårt – något jag tycker om att göra. Jag träffade många nya kontakter, vänner, kollegor som i sin tur redan genererat nya samarbeten och jag kan varmt rekommendera Fiuggi och Donne in Musicas arbetsvistelser/stipendier till alla som bara är nyfikna på nya erfarenheter och möten i livet. Jag hade en härlig tid!

Och stort tack till KVAST som skickade mig!

– Anna-Lena Laurin