Nyskriven opera om rätt kön

2014/04/6

Kulturföreningen Katrina i Åland är i full färd med att iscensätta en helt ny opera: MagnusMaria med musik av Karólína Eiríksdóttir och libretto av Katarina Gäddnäs.alandica-11_web

Operan berättar den märkliga historien för 300 år sedan om Maria Johansdotter/Magnus Johansson som är både man och kvinna och vars livsöde börjar i det sena 1600-talets Föglö på Åland och slutar några årtionden senare i Stockholm.

Norden-samarbete

Ett stort antal människor från Åland, Finland, Sverige och Island är inkopplade på projektet – samtliga kvinnor.

Operan regisseras av Suzanne Osten. Musiken är komponerad av Karólína Eiríksdóttir och dirigent är Anna-Maria Helsing. För librettot står författaren och poeten Katarina Gäddnäs och för bearbetning och dramaturgi Ann-Sofie Bárány. Scenografen Maria Antman svarar för scenbilden och ljussättningen sköts av ljusdesignern Mari Agge. Soledad Howe är koreograf och för dräktdesignen står modeskaparen Minna Palmqvist, som särskilt uppmärksammats för att ifrågasätta modets stereotypier. Repetitör är Patrik Komorowski.

Sångare

I operan medverkar Hillevi Berg Niska, Lisa Fornhammar och Maria Johansson, Sverige, Ásgerður Júníusdóttir, Island,, Therese Karlsson, Annika Sjölund och Frida Josefin Österberg, Åland, samt skådespelaren Andrea Björkholm, Åland/Finland.

 

Premiär av MagnusMaria – en opera om rätt kön blir i Mariehamn den 15 juli. Den 30 juli gästspelar ensemblen på Folkoperan i Stockholm.

 

Läs mer om operaprojektet