Nyskriven opera av Inger Wikström

2014/09/21

Raoul Wallenberg – saknad

Raoul Wallenberg 2Nordisk Kammaropera presenterar en nyskriven opera om Raoul Wallenberg med musik och libretto av Inger Wikström. Operan tar upp  Wallenbergs stora insats för att rädda judarna i Ungern under andra världskriget. Förintelsen är temat, men operan handlar inte bara om omänsklig grymhet, utan mer om medmänsklighet, och hur Raoul Wallenberg med mod och viljestyrka räddade livet på tiotusentals judar.

– Sverigedemokraternas framgångar i valet gör operan skrämmande aktuell och angelägen, säger Inger Wikström.

 

Förebilder behövs

En opera om Raoul Wallenberg kan både väcka känslor och debatt, inte bara om Förintelsen utan om rasism i alla former. Vi lever i en tid då det behövs förebilder som Raoul Wallenberg, som visar att en individ kan ha kraft att påverka världshistorien, skriver Nordisk Kammaropera apropå uppsättningen.

Detta är Inger Wikströms tionde opera, och hon har skrivit både musik och libretto. Regissör är Michael Bartov.

Operan är komponerad för fem sångare och kammarorkester. Sångarna är Michael Bartov (Raoul Wallenberg), Therese Badman Stenius (Maj von Dardel), Elisabeth Haglund (Baronessan Kemény), Johan Wållberg (Per Anger) och Henrik Holmberg (Adolf Eichmann). Musiker från Hovkapellet medverkar med Inger Wikström vid flygeln.

Premiär den 24 september och ytterligare två föreställningar, den 27 oh den 28 september.

 

Våren 2015 kommer också skolföreställningar av Raoul Wallenberg – saknad, att framföras på Confidencen Ulriksdals Slottsteater.