Nyaste orkestern: Stora Barriärorkestern

2015/10/8

Dielectric_7596När andra orkestrar bantas eller läggs ner väljer tonsättaren och konstnären Ann Rosén att starta en ny. Stora Barriärorkestern består av några av Sveriges främsta musiker och konstnärer:
Anna Lindal, violin, Eva Lindal, violin, Elsbeth Berg, viola, Sara Sjödahl, piano och dragspel, Jörgen Pettersson, saxofon, Matias Björnstad Karlsen, saxofon, Ola Paulsson, saxofon, Jakob Riis, trombon, Girilal Baars, röst/sång, Helena Boberg, röst, StenOlof Hellström, synt och elektronik och Ann Rosén.

För Stora Barriärorkesterns första spelning på Fylkingen i Stockholm den 29 oktober har Ann Rosén komponerat verket RESILIENCE, GROUND LAYER MODULES i två akter med text av Helena Boberg. Med strängar och stråkar, med blås och brus, med elektroniska instrument och textila motstånd, i mötet mellan konstformer och traditioner växer konserten fram.

 

Klanger genom textil

Ann Rosén, ursprungligen utbildad som skulptör vid Konstfack, har varit verksam som ljudkonstnär och tonsättare sedan 1990-talet. På senare år har hon – tillsammans med Ida Lundén –  fått stor uppmärksamhet för projektet Syntjuntan; belönades 2013 med Manifestpriset för bästa experimentella skiva.

I sin ljudkonst arbetar Ann Rosén med att bredda förrådet av klanger genom textila sensorer där musikerna, genom rörelser som sträcker och släpper spänningen i materialet, styr datorgenererade ljudfiler och processer. Olika ljud som knaster, sprak, brus och elektroniska artefakter är vanligt förekommande i Ann Roséns ljudvärld, men också rumsliga landskap som tillkommer via olika synteser skapade i realtid. Många gånger finns visuella inslag av design, apparatur och material innovativt integrerat i hennes framföranden.

De senaste åren har komponerandet – oftast i kombination med egentillverkade elektroniska musikinstrument – tagit allt större plats i Anns konstnärskap. I verket Resilience och genom Barriärorkesterm sammanfattas Anns långa konstnärliga verksamhet i ett modulärt verk för de specialbyggda instrumenten knämudd och inteoch, röster och blandad instrumentation.

 

Läs mer om Stora Barriärorkestern