Ny barock-elektronisk opera

2015/12/7


Bembo+Petersson
Operabyrån presenterar sin tredje föreställning: en nyskriven opera om barocktonsättaren Antonia Bembos livsöde och hennes musik repeteras just nu in för uruppförande den 9 januari 2016. Den nyskrivna musiken står Mattias Petersson för (elektronik och barockinstrument) och librettot är signerat Emma Broström. Helena Röhr regisserar. Bente Rolandsdotter ansvarar för design av rummet och kostymerna.

Ingjutet i mitt hjärta är en ovanlig opera att arbeta med för att den innehåller så många olika komponenter från olika tidsepoker – vi har musik från 1700-talet och nutid, ett libretto från 2015 som berättar om ett 1700-talsöde och sångare och musiker som alla agerar på scenen säger Helena Röhr. Vi har tillsammans skapat ett väldigt starkt uttryck och en berättelse om en kvinna som går från att drömma om att skapa musik till att faktiskt göra det och leva för sin konst, trots yttre motstånd och svåra val.

Bembo stred för sin rätt att skapa musik och lämnade en våldsam och otrogen man för ett liv som kompositör i Frankrike vid Solkungens hov.

Mattias Petersson:

– Jag hade tänkt jobba bara med elektronisk musik men för att väva ihop det med Antonia Bembos arior, som är operans musikaliska utgångspunkt, så skrev jag också för luta, fiol och cello. Den gamla musiken hamnar här i en nutida kontext som fördjupar den och gör den mer angelägen och min förhoppning är självfallet att publiken upplever blandningen av elektroniska ljud och tidstrogna instrument som en helhet.

Medverkande är sopranen Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn samt tenoren Martin Vanberg, lutenisten Jonas Nordberg och cellisten Kate Hearne.

 

Föreställningen har premiär på Musikaliska, Stockholm, den 9 januari 2016 och planerade framföranden därefter är f n Röda Sten Konsthall, Göteborg 16-17 januari, Härnösand, 28 januari, Classic Lounge, Palladium, Malmö, 5 februari, Halland Opera & Vocal festival, 15 juli.

 

operabyranOperabyrån bildades 2010 av sopranen Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn. Sedan starten har Operabyrån skapat föreställningarna Lovisa Ulrika (på bl a Confidencen och Kungliga slottet) och Kurtisanen och kärleken (uruppförd på Vadstena-Akademien 2013). Ingjutet i mitt hjärta blir deras tredje föreställning. Operabyrån förenar nytt och gammalt på ett för den musikdramatiska scenkonsten eget sätt. Arbetsmetoden är en medskapandeprocess som medvetet bryter ner sceniska hierarkier. I Operabyråns föreställningar är alla rollbärande i dramat och i karaktär – musiker som sångare. Operabyrån ingår i forskningsprojektet ”Att gestalta barockmusik och belysa tidlösa genusfrågor” vid Kungl. Musikhögskolan och ger även föreläsningar om kreativt entreprenörskap.

Mer info på Operabyråns webbsida