Någon borde ta tag i det här

2014/03/13

Lithell+Flyg_FolkoperanTvå tonsättare, Maria Lithell Flyg (medlem i Kvast och ledamot i Kvasts styrelse) och Joel Engström, presenterar i ett samarbete mellan Folkoperan och Kulturnatt Stockholm sina examensföreställningar från Kungl. Musikhögskolans masterutbildningar i komposition.

Tillsammans med KammarensembleN ger de två sammanhängande föreställningar under temat ”frihet” med olika musikaliska gestaltningar – den ena med dans, den andra en kammaropera. Föreställningarna ingår även i KMH:s vårfestival ljudOljud.

Rehnqvist-studenter

Joel Engström och Maria Lithell Flyg har bägge studerat komposition på masternivå vid Kungliga Musikhögskolan (KMH) för Karin Rehnqvist. De har tidigare jobbat med bl.a. Norrköpings Symfoniorkester, Stockholm Läns Blåsarsymfoniker, Musica Vitae och Radiokören och är även verksamma som bl.a. låtskrivare, dirigenter och arrangörer.

Någon borde ta tag i det här …

foto_maria2Maria Lithell Flyg står för text och konstnärlig idé samt komposition av det musikdramatiska verket Någon borde ta tag i det här …

– Vi säger att vi lever i ett fritt samhälle men hur fria är vi egentligen? Hur mycket styrs vi av normer, ekonomi, politik, vår egen kropps begränsningar? Hur styrda är vi av den ekonomiska politik vi lever i där fri konkurrens och det fria skolvalet påverkar såväl våra barns kunskapsutveckling som vilken mjölk vi dricker?

– Vi vet att det inte längre är hållbart att leva i det konsumtionssamhälle vi nu gör. Ändå fortsätter vi. Men vem ska egentligen ta tag i det här med jordens uppvärmning? Är det mitt ansvar? Frågan är ju så diffus och så stor och kommer drabba först mina barns barn. Ansvaret faller liksom mellan stolarna… Samtidigt känns det så futtigt att bara sopsortera… Kommer jag kunna stå där och se mina barnbarn i ögonen och säga att jag är skuldfri? Någon borde ta tag i det här …

Dansare och koreograf: Disa Krosness. Sång: Thomas Sepp, Dirigent: Andreas Eriksson.
Kostym: SaraLo Serra. Ljus: Mats Andreasson. Speltid: 20 min

Mayday Payday

joelpicEn musikdramatisk gestaltning som ställer frågor om våld eller icke-våld komponerad av Joel Engström.

– I en ohållbar värld av förtryck, orättvisor och hat har en damm byggts för att hejda syndafloden. En damm som gynnar de rika och dränker de fattiga. Men vilken är egentligen den rätta lösningen för att nå frihet och hur mycket behöver vi offra för att åstadkomma förändring? Vi möter demonstranterna Isa och Simon ståendes ovanpå dammen, tittandes ned på oss i publiken.

–Vilken väg skulle du gå?

Sång: Thomas Sepp, Frida Josefin Österberg. Dirigent: Emil Eliasson. Libretto: Hanna Borglund. Regi: Linda Mallik. Scenografi och kostym: SaraLo Serra. Ljus: Mats Andreasson Speltid: 35 min

 

Lördag 26 april, kl 14 och kl 20

Folkoperan, Hornsgatan 72, Stockholm

Fritt inträde, paus med servering.