Musikförläggarnas konstmusiknomineringar – 62,5/37,5

2015/09/28

Musikforl_konstmusik2015Det drar ihop sig till 2015 års utdelning av Musikförläggarnas pris. Mest handlar det om populärmusik, men det finns också två kategorier för konstmusik.  I kategorierna ”Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera” och ”Årets konstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik” väljs nominerade i samarbete med Sveriges Radio P2. Vinnarna i konstmusikkategorierna utses av en specialjury.

Flera intressanta verk uppmärksammas i dessa kategorier. Och hyfsat jämn könsfördelning är det också, tack vare att det handlar om ny musik. Tre kvinnliga tonsättare är nominerade: Sol Andersson, Katarina Leyman och Paula af Malmborg Ward; samtliga KVAST-medlemmar.

 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – MINDRE ENSEMBLE/KAMMARMUSIK

Mattias Sköld – St John Passion [Manus]

Paula af Malmborg Ward – Vidder [Manus]

Per Mårtensson – Stråktrio [Manus]

Sol Andersson – Helix [Manus]

 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – STOR ENSEMBLE/OPERA

Albert Schnelzer – Tales from Suburbia [Gehrmans Musikförlag]

Anders Hillborg – Beast Sampler [Edition Peters]

Katarina Leyman – Klarinettkonsert [Manus]

Mats Larsson Gothe – Blanche och Marie [Manus]

 

Musikförläggarnas prisgala är på Berns i Stockholm, fredagen den 6 november 2015. Två priser delades ut till konstmusiktonsättare.

I kategorin Mindre Ensemble/Kammarmusik gick priset till Paula af Malmborg Ward för körverket Vidder. I Kategorin Stor Ensemble/Opera gick priset till Mats Larsson Gothe för operan Blanche och Marie.