– Mellan 2011–2015 har det kunskapats och lunchats för 8 miljoner inom Musikverkets jämställdhetsuppdrag, och det måste ändå sägas vara väl använda pengar. För det tar tid att se och analysera strukturer och maktordningar i musiksektorn, där konstmusiken ligger sämst till.
– Operavärlden kan till och med beskrivas som en jämställdhetens avgrund.
Orden är Mikael Strömbergs, musiker och konstnär inom text-ljud-bild-området, kulturjournalist och även verksam som konstnärlig lektor i audiovisuell produktion vid Högskolan i Dalarna. Han är producenten av P2-magasinet Musik & politik.
Och Syntjuntans Lise-Lotte Norelius konstaterar: – De kvinnliga förebilderna är fortfarande för få. Som kvinnlig tonsättare måste jag slå vakt. Så snart jag slutar i en styrelse eller annat uppdrag, tar killarna över.
Förneka, förskjuta, förringa, (bort)förklara
Detta och en hel del andra synpunkter på att all musik inte är underhållning, ”skruvas ett varv till” i musikmagasinet Musik & politik, Sveriges Radio P2. Medverkande är Carin Bartosch Edström, tonsättare, författare och översättare, Kristine Scholz, pianist, Marie Skönblom, skådespelare vid Skottes Musikteater, samt David Lehnberg, musiker och låtskrivare.
Statistiken gör ont, menar Mikael Strömgren, och hänvisar till de repertoargenomgångar som de senaste åren gjorts av KVAST.
Lyssna på musikmagasinet Musik & Politik ›
och läs om Sapfo, Hildegard von Bingen, Big Mama Thornton, Diamanda Galas …