Mist Þorkelsdóttir prefekt till Högskolan för scen och musik

2014/01/2

Mist_Thorkellsdóttir_cred_Heida.isIsländska tonsättaren Mist Þorkelsdóttir, dekan och ledare för musikutbildningarna vid Islands Konstnärliga Akademi, har utsetts till prefekt efter Staffan Rydén vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Hon tillträder sin anställning i sommar.

Mist Þorkelsdóttir är tonsättare och verksam även som lärare i komposition. Hon har också en omfattande internationell verksamhet inom t ex AEC, Association Européenne des Conservatoires, och ANMA, Association of Nordic Academies.

 

– Jag känner mig hedrad och mycket glad över att få möjligheten att leda Högskolan för scen och musik och på det viset också bidra till att vårda och stärka vår nordiska kultur i en alltmer globaliserad värld, säger Mist Þorkelsdóttir i en kommentar.

– Det är varje människas rättighet att förstå hur konst och konstnärliga uttryck skapar och återskapar känslor och situationer och ger ny mening åt och förståelse för våra levnadsförhållanden. Högskolan för scen och musik med sina studenter har en nyckelroll i det arbetet.

– Med Mist Þorkelsdóttir får Högskolan för scen och musik en prefekt med ett aktivt, internationellt etablerat konstnärskap. Mist Þorkelsdottir har dessutom byggt upp och lett musikinstitutionen vid Islands Konstnärliga Akademi sedan starten 2001.  Jag ser fram emot att arbeta med Mist och gratulerar både henne och Högskolan för scen och musik  till ett utmärkt val av prefekt! säger Ingrid Elam, dekanus vid Konstnärliga fakulteten.