Malin Broman konstnärlig ledare för Musica Vitae

2015/09/1

Malin_BromanVäldigt vitala Musica Vitae i Växjö har sedan tidigare Susanne Rydén som orkesterchef. Nu kopplar man greppet och anlitar violinisten Malin Broman som konstnärlig ledare för de kommande tre spelåren, med start säsongen 2015/16.

Malin Broman  är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester, där hon också regelbundet framträder som solist. Hon är en ofta sedd gäst hos Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra and Chamber Orchestra of Europe, med flera och har även verkat som solist/konstnärlig ledare vid Österbottens kammarorkester och i produktioner med bland annat Gävle Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta, Trondheim Solisterne och Oulu Sinfonietta.

I kammarmusiksammanhang har hon firat triumfer med sin hyllade ensemble Kungsbacka Pianotrio. Trion som bildades 1997 spelade som mest 80 konserter per år, grundade och leder fortfarande Kungsbacka Kammarmusikfestival, numera Change Festival.

 

– När musiken blir kommunikation mellan människor – musiker emellan, mellan musiker och publik – när musiken och instrumentalisten blir ett, då händer undret. Musiken blir ett samtal. 

Så beskriver Malin Broman sin syn på musiken.

Malin är en av grundarna av StockholmSyndromeEnsemble bestående av några av Europas främsta kammarmusiker. Ensemblen, som har sin egen serie på Musikaliska i Stockholm utmanar konsertformen och arbetar för att ge lyssnaren en ny form av upplevelse.

 

Orkesterchefen Susanne Rydén fyller på:

– Vi är oerhört glada över att ha kunnat fånga en av vårt lands absolut främsta violinister, Malin Broman, som konstnärlig ledare för Musica Vitae för de kommande tre åren. Malin genomsyras av musik och hennes kunskap och energi är en ofantlig källa att ösa ur. Vi ser fram emot en spännande utvecklingsprocess för orkestern och att tillsammans med Malin, både som solist och ledare, få möta vår publik.