Kvinnors improvisationer

2023/05/23
Christina Blomkvist

Organisten och skribenten Christina Blomkvist

I april skrev organisten Christina Blomkvist en text som tog upp i hur hög grad den improviserade konstmusiken domineras av män. Blomkvist har själv försökt motverka detta genom att tillgängliggöra sina improvisationer på tjänster som Youtube och Spotify, men noterar i sin text att sökmotorer tenderar att ignorera hennes och andra mindre kända musikers verk.

“Men jag märker också att om jag bara söker på ‘organ improvisation’ så får jag en enorm mängd sökresultat med manliga organister som improviserar hej vilt medan sökmotorerna hellre föreslår obskyra sidor som inte har så mycket med orgelimprovisation att göra längre bak i sökresultaten, hellre än att ta med min musik i sökresultaten.”

Vi på KVAST såg detta som ett upprop och beslöt oss för att skapa spellistor på Spotify och Youtube där vi kan samla improvisationer inom konstmusiken av kvinnor och ickebinära. En Facebook-tråd som efterlyste sådan musik fick stor uppmärksamhet, och blev också ett sätt för improvisatörer att möta varandra och inspireras av mångfalden av musik som länkades i tråden.

Listorna finns nu tillgängliga, med 25 verk på Youtubelistan och 47 på Spotify, och kommer uppdateras efterhand. Tipsa gärna oss på kvast@kvast.org om improvisationer av ickebinära och kvinnor, så lägger vi in dem i listorna!

SPOTIFY

YOUTUBE