Kvast och ”Kvinnliga muser”

2012/10/11

Kvast var i Umeå i mitten av oktober och presenterade sin verksamhet, med fokus på det arbete som bedrivs gentemot landets orkestrar, vid ett öppet seminarium arrangerat av Sveriges Orkesterförbund och Norrlandsoperan.

Seminariet ordnades som en del av projektet ”Kvinnliga muser”, som syftar till att ta fram musik, skriven av kvinnliga komponister från 1800-talet och tidigt 1900-tal, och göra den tillgänglig för orkestrar och mindre ensembler. Föreningens ordförande Stina Lyles kunde bland annat peka på vilken nytta programråd kan ha av repertoarbanken och tonsättarporträtten på www.kvast.org, och uppmanade orkestrarna till nya tag: Nytänkande och mer ny musik.

Hon passade också på att avslöja några siffror från årets orkesterstatistik.

Norrlandsoperans orkesterchef Marco Feklistoff berättade om hustonsättarens betydelse för repertoararbetet. Nu är det Katarina Leymans musik och närvaro som inspirerar och vidgar vyerna hos programrådet, orkestern och umeåpubliken.

Kvasts hedersmedlem, professor emerita Eva Öhrström, visade hur kvinnliga komponister osynliggjorts i historieskrivningen, och vilka villkor de haft att verka under genom seklerna.