Karin Rehnqvist komponerar för Kronos-projekt

2016/02/20

50-future-logo-1024x1024San Francisco-baserade stråkkvartetten Kronos Quartet lever och arbetar hårt för all slags ny musik. Idag, precis som de gjort de senaste 40 åren. Deras uruppföranden under ständiga världsturnéer är nästan oräkneliga.

2015 startade medlemmarna i Kronos ett ambitiöst projekt – Fifty for the Future, dvs man ville under fem år, med hjälp av femtio kompositörer (25 kvinnliga och 25 manliga), få fram helt ny repertoar.

Ambitionen är att det ska bli som ett nytt repertoarbibliotek av 50 verk, skapat för att ge unga amatörer och stråkkvartett-ensembler i början av sin karriär nya ingångar till 2000-talets repertoar.

 

Nu är man inne på sitt andra år i projektet. Det är Kronos Performing Arts Association som står som officiell beställare. 

Fifty for the Future, år 2, engagerar dessa tonsättare (fem kvinnor, fem män):

Laurie Anderson (USA)
Raven Chacon (Navajo Nation/USA)
Guillermo Galindo (Mexico/USA)
Philip Glass (USA)
Aleksander Kościów (Polen)
Nicole Lizée (Kanada)
Anna Meredith (Storbritannien)
Kala Ramnath (Indien/USA)
Karin Rehnqvist (Sverige)
Trey Spruance (USA)

Mängder av ny musik, som kommer att uruppföras runt om i världen.

Kronos Performing Arts Association kommer dessutom att tillhandahålla åtskilligt av material kring varje verk; exempelvis partitur, inspelningar, videoupptagningar, verkkommentarer och tonsättarintervjuer. Allt kommer att finnas tillgängligt på nätet – utan några kostnader för den intresserade allmänheten.

 

Läs mer om Kronos-projektet ›