Jubileumsanhopningar i april

2018/04/18

Blåsarsymfonikerna uruppför Jellyfish av Molly Kien på Musikaliska, Stockholm, 14 april 2018

En anhopning av konserter, KVASTs ordförande i dialoghörna på KMH’s Ljudoljudfestivalen, Blåsarsymfonikerna uruppförde Molly Kiens Jellyfish och ett uppskattat konsertsamtal i samarbete med GSO den 15 april.

Årets Tonsättarweekend 12-15 april var vigd åt KVAST-medlemmen Andrea Tarrodi och bjöd på en anhopning konserter varav flera uruppföranden; konserter följda av fina recensioner. Tyske journalisten Michael Kube från den ansedde tyska tidskriften Neue Musikzeitung (NMZ) gjorde en längre intervju med Tarrodi. Han gjorde även en kortare intervju med Hartmann om KVAST, som publiceras längre fram, där hon fick tillfälle att berätta om KVAST:s omfattande repertoarbank, och om musikvetaren Ph d Robin Blanton som kunnigt tar hand om denna. I dagsläget hyser repertoarbanken 1953 verk, varav 1808 för närvarande syns på hemsidan. Till sommaren är målet att det ska finnas 2000 verk sökbara på KVAST:s hemsida!

Fredag 13e hade studenter på KMH anordnat en dialoghörna på Ljudoljud-festivalen. Inbjudna var olika organisationer aktiva inom mångfald och jämställdhet. IMPRA; Syntjuntan, Share Music m.fl. Hartmann blev intervjuad av den väl förberedda studenten Anneli Åström om KVAST:s arbete förr, nu och i framtiden!

Nästa dag bjöd Blåsarsymfonikerna på ett uppskattat uruppförandet av Molly Kiens Jellyfish Lake inför en stor och entusiastisk publik på Musikaliska. Dirigenten Catrine Winnes gjorde en fin presentation av och jubileumshyllning till KVAST. Konserten som var en del i KVAST:s jubileum fick en fin recension i DN.

Jubileumsfirandet fortsatte på söndagen den 15 april i Göteborg med KVAST i västs arrangemang på Konserthuset i Göteborg. Prof. emerita Eva Öhrström gav en spännande föreläsning om Elfrida Andrée. På det följde ett uppskattat panelsamtal – ” Från salong till anhopning och systerskap ” lett av Kerstin Nilsson (musikskribenten och tidigare informationschefen på Högskolan för Scen och Musik), med Öhrström, Konstmusiksystrarna Kajsa Antonsson och Anna Jacobsson, Hartmann och Paula af Malmborg Ward. På det följde en konsert med trion Trio Poseidon vilken innehöll både en fulländad trio av Elfrida Andrée och uruppförande af Malmborg Wards verk Causeries.

Och sen var det vår!

Andrea Tarrodi på Tonsästtarweekend 2018 i Konserthuset Stockholm
Hartmann intervjuas av studenten Anneli Åström om KVAST:s arbete förr, nu och i framtiden i festivalen Ljudoljuds dialoghörna
KVAST-medlemmarna Katarina Leyman, Lei Feng Johansson och Molly Kien på uruppförande av Jellyfish.
Samtalet ”Från salong till anhopning och systerskap ” lett av Kerstin Nilsson på Göteborgs Konserthus med Eva Öhrström, Konstmusiksystrarna Kajsa Antonsson och Anna Jacobsson, Hartmann och Paula af Malmborg Ward
Trio Poseidon på Göteborgs Konserthus