Glastak för organister

2024/08/13
Graph showing the gender distribution among cathedral organists in Sweden

I april 2024 släppte Sveriges Kvinnliga Organister (SKO) en välgjord och slagkraftig rapport om det upprörande (o)jämställdhetsläget inom organistyrket. Föreningen har granskat tillsättning av domkyrkoorganister – den mest prestigefulla posten för en organist i Sverige. I svensk historia har endast fem kvinnor någonsin fått en sådan position, alltsedan Elfrida Andrée gjorde historia genom att 1867 utses till organist i Göteborgs domkyrka. Efter detta dröjde det mer än 100 år för nästa kvinna, och i vad som får betraktas som samtid (från år 2000) har endast 3 av 20 poster tillfallit kvinnor.

I ljuset av det stora antalet kvinnliga kantorer och studenter på landets kyrkomusikerutbildningar får detta betraktas som ett klassiskt exempel på ett glastak: en uppsättning osynliga hinder som håller en marginaliserad grupp borta från högstatuspositioner, även om denna grupp är välrepresenterad på lägre nivåer i organisationen. Begreppet förekom i en ledare i Kyrkans tidning redan 2007, då om prästyrket. Intressant nog har kvinnor nu gått om männen inom detta skrå, medan den mindre offentligt synliga organistpositionen släpar efter.

SKO:s rapport ger en insiktsfull analys av problemet, som intressant nog sammanfaller mycket med vad KVAST har erfarit i vår översikt av forskningen om könade utbildningsval. Även här handlar det om ett socialt, kollektivt och strukturellt fenomen som framställs som individuellt. “Gemensamt är att förklaringarna lägger ansvaret på kvinnorna och att problemet löses så snart kvinnorna gör något åt situationen genom att vilja mer, våga mer, söka fler tjänster, tro mer på sig själva etc”, skriver SKO. Och precis som Ottemo skriver i sin studie från Chalmers saknas en granskande blick på vilka externa faktorer som gör det oattraktivt för kvinnor att ens söka poster: “Om kvinnorna inte upplever att de kommer att bedömas rättvist utifrån sin kompetens och potential är risken stor att de inte kommer att söka.”

KVAST vill tacka SKO för deras engagemang och gedigna arbete, som bidrar till en mer heltäckande bild av de problem som även vår förening arbetar med.