”Framtida klassiker” – tre kvinnliga komponister

2013/04/30

Skog-Tarrodi-ByströmEn cd med verk av tre svenska kvinnliga tonsättare har släppts. Det är musik av de två Kvast-medlemmarna Ylva Skog och Andrea Tarrodi samt av Britta Byström.

Västerås Sinfonietta spelar under ledning av Johannes Gustavsson, skivmärket är db Productions/Naxos.

Skivtiteln är Future Classics II och presenterar Ylva Skogs They call her love (från 1998), Andrea Tarrodis Zephyros (från 2010) samt Britta Byströms Ten secret doors (från 2011).

I en recension i kulturdelen.com skriver Sten Wistrand:

”Ännu mer bisarrt är dock hur produkten lyfter fram den manlige dirigenten på bekostnad av de kvinnliga tonsättarna. Han finns i färg på framsida och baksida och insida medan de tre kvinnorna har fått varsin liten svartvit bild inne i häftet. Här förstår jag inte hur man har tänkt – om man nu över huvud taget har tänkt. Men det där får naturligtvis inte grumla glädjen över att Byströms, Skogs och Tarrodis strålande orkesterverk nu finns tillgängliga på cd.”

Thomas Roth gör samma reflektion i musiktidskriften OPUS:

”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser hur dB låter den manliga dirigentstatusen stå på ett så mycket högre plan än musiken, men jag bestämmer mig för att skaka av mig det som ännu ett uttryck för nattståndna prioriteringar visavi kvinnor i musiken. Bilderna på Britta Byström, Ylva Skog och Andrea Tarrodi är små, svartvita och gamla. Det finns även bilder på samtliga musiker i Västerås Sinfonietta, som väljer att framställa sig själva som spjuvrar. Men spela kan de med den äran! ”

 

Kvastwebben vet naturligtvis hur man gör. Här är de alla fyra, i färg …