Ett helt OPUS om kvinnorna i musiken

2013/02/13

OPUS45_OmslagÅrets första nummer av musiktidskriften OPUS (.45) ägnas åt kvinnor i musiklivet; tonsättare, dirigenter, musiker. Den 74-sidiga utgåvan tar i artiklar och intervjuer upp ”varför det klassiska musiklivet är så hjälplöst efter resten av Kultursverige”.

En lång artikel – Den sista bastionen – försöker ge en förklaring till detta genom intervjuer med bl a Merete Ellegaard, Helena Wessman, Fredrik Österling, Michael Tydén, Stefan Forsberg, Karin Veres, Beryl Lundner samt KVASTs ordförande Stina Lyles.

Vidare presenteras 10 tongivande kvinnor, från Francesca Caccini till Kaija Saariahoo. Vi får läsa om Hildegard av Bingens revansch på musikscenerna och om två inflytelserika musikpersonligheter, Nadia och Lili Boulanger. Dessutom intervjuer med Kvastmedlemmarna Anna Einarsson och Anna-Lena Laurin.

Sammantaget, en ovanlig men ytterst lovvärd satsning av OPUS för att bättra på kunskaperna om att komponerande kvinnor har funnits i alla tider.

 

OPUS.45 rekommenderas varmt för läsning och fördjupning. Hittar du den inte i kiosken/butiken, kan du beställa här: opusmagasin.se

 

 

De samtida kvinnliga tonsättarna är så många på Kvastwebben att vi har svårt att hinna presentera dem. De du hittar här på kvast.org är närmare 700, men vi är bara halvvägs igenom skaran av kvinnliga tonsättare …
För en översikt A – Ø kan du börja här