En annan operahistoria, en annan operaframtid

2024/05/20

Den 12-13 maj genomförde Den Andra Operan minifestivalen En annan operahistoria, en annan operaframtid på Hallwylska muséet i Stockholm.

KVAST var på plats under hela måndagens program, vilket inleddes med en lunchkonsert som presenterade utdrag ur två operor: Agusta Holmés La Montagne Noir (1895) och Clemence Grandvals Mazeppa (1892). Sedan följde panelsamtal som dryftade frågan om den konstnärliga friheten när vi spelar sällan hörda/bortglömda verk men också nyskrivna verk – är det okej att ta sig vilka friheter som helst? Repertoarforskaren Lena Haag lyfte fram vikten av att informera om verket, särskilt om det gäller en okänd tonsättare vars musik inte tidigare är känd. Om verket förkortas, bearbetas eller förändras måste detta tydligt redovisas. Samtidigt lyfte panelen fram operakonsten som en kollektiv process där det historiskt sett ändrats väldigt fritt allt efter nya behov; kanske kunde vi vara lika fria idag?

Dagens andra panelsamtal fokuserade på nuläget för de svenska och europeiska operascenerna. Det konstaterades att mycket återstår att göra men att medvetenheten om rådande ojämlikhet har ökat. Det pågår ett arbete på flera håll för att få in fler operaverk av kvinnliga tonsättare. Det hetaste tipset till alla programläggare är att BÖRJA MED EN KVINNLIG TONSÄTTARE och sedan bygga upp resten av programmet kring denna! Då blir det betydligt enklare att fylla ut med ”det som behövs” som passar kraven på besättning, längd, tema etc. Vi vet ju att det brukar vara i sista minuten som programläggare kommer på att ”man borde haft med en kvinna”.

Festivalen avslutades med en föreställning av Pauline Viardots charmiga salongsopera Den siste trollkarlen, ett verk som klippt och skuret för Hallwylskas magnifika salong. KVAST gratulerar till DAO:s värdefulla arbete att lyfta fram kvinnors operor från sin skuggtillvaro i historiens bortglömda kammare. Heja på och stort grattis till väl genomförd festival!

Ann-Christin Högnabba för KVAST

På bilden: Från vänster – Mårten Forslund, regissör, Lena Haag, repertoarforskare Blåsarsymfonikerna, Ylva Kihlberg, chefsdramaturg Malmö opera, Clara Svärd, regissör, Claes Wahlin , operakritiker, Bente Rolandsdotter, moderator och konstnärlig ledare DAO