Cathrine Winnes ny chefdirigent för Blåsarsymfonikerna

2015/11/24

SLB_foto PetterMagnussonCathrine Winnes blir ny chefdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna. Hon tillträder som konstnärlig ledare redan under hösten 2015, men börjar tjänsten som chefsdirigent säsongen 2016/2017.

 

– Vi är mycket glada över att kunna rekrytera en så kompetent och efterfrågad dirigent som Cathrine Winnes. Hennes positiva energi fungerar utmärkt med Blåsarsymfonikernas sätt att arbeta på. Tillsammans kommer hon och Blåsarsymfonikerna skapa fina musikaliska möten för både publik och medverkande på scen, säger Blåsarsymfonikernas och Musikaliskas VD Ola Bjerding.

Cathrine Winnes har tidigare samarbetat med Blåsarsymfonikerna och tycker att det genast uppstått en fin musikalisk kemi mellan dirigent och orkester.

– Med Blåsarsymfonikerna kändes det omedelbart rätt. När orkesterns musikaliska nivå dessutom är så hög som här, känns det som om alla möjligheter finns där att skapa fantastiska konsertupplevelser, säger Cathrine Winnes.

Friska repertoarval

– Det var fantastiskt roligt att bli tillfrågad om att bli chefdirigent, det är en stor ära. Blåsarsymfonikerna är ju en nyfiken och orädd orkester som alltid är sugna på att utforska och utveckla sig. Tillsammans ska vi nu göra friska val i programläggningen både i form och innehåll. Vi ska använda den tradition vi har idag, och utveckla konstmusiken ytterligare. Ett av mina mål att publiken ska få oväntade konsertupplevelser, säger Cathrine Winnes.

– Konsertsalen på Musikaliska tycker jag är en av de vackraste i hela Sverige. Att arbeta i en sådan lokal är i sig själv en inspiration!

Cathrine Winnes är utbildad orkesterdirigent vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Norges Musikkhøgskole med diplomexamen 2004. Just nu är hon chefsdirigent och konstnärlig ledare för Östgöta Blåsarsymfoniker. Sedan 2008 är hon anställd vid Norges Musikkhøgskole som universitetslektor i dirigering.