Årets Guldkvasten

2019/03/16

Pressbilder finns här (klicka)

Operabyrån får Guldkvasten 2018

Tillsammans med färgstarka och kreativa konstnärer som knyts till olika projekt skapar de scenkonst som tänjer på operabegreppet. I föreställningarna förenas barockmusik och ibland nyskriven musik med ämnen som är angelägna och aktuella idag, och där kvinnor ur historien lyfts fram ur skuggorna.

Motiveringen för Guldkvasten 2018

”Operabyrån får Guldkvasten för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av, och om, kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien.”

Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare (KVAST) uppmärksammar årligen en aktör som gör särskilt betydelsefulla insatser för kvinnliga tonsättare med priset Guldkvasten. Idag har priset delats ut till Operabyrån som bildades 2010 av två drivna musiker, arrangörer, producenter och entreprenörer.

Operabyrån bildades 2010 av sopranen Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn. Operabyrån har producerat ett antal föreställningar och konserter bland andra ”Mystikens systrar – Musikaliska nunnor och banbrytande feminister” med musik av Kassia, Bingen, Assandra med flera, och ”Sångfågeln” med musik av Francesca Caccini med flera. Musikerna spelar ofta utantill och är en stor del i dramat. Ambitionen är att bryta hierarkier på scenen och beröra på djupet.

 – Jag har studerat 10 år på olika folkhögskolor och högskolor, och sammanlagt säkert instuderat ett tusental sånger under dessa utbildningar. Av dessa kan jag räkna på mina fingrar hur många sånger som varit skrivna av kvinnor. Det var först när jag började på tidig musik utbildningen på KMH som jag  fick upp ögonen för kvinnliga tonsättare från barocken. Det var en ny värld som öppnade sig när jag insåg att kvinnors musik inte på något sätt var sämre än mäns musik vilket var en stark och utbredd fördom under mina studierJag blev både glad och arg. Arg över att denna skatt hållits gömd för mig under alla år.
Jag upplever att det har hänt mycket med attityderna kring detta de senaste 10 åren. Idag är det mycket bättre. Det känns hoppfullt inför framtiden! säger Christina Larsson Malmberg.
Läs mer om Operabyrån på: https://operabyran.se/

2018 år firade KVAST 10 år och vi börjar nu se tecken på en positiv förändring av konsertrepertoaren hos allt fler institutioner. KVAST går med tillförsikt in i 2019 med ett starkt projekt ”Repertoarrycket III” finansierat av Postkodstiftelsen. Vi fortsätter oförtrutet vårt arbete för en jämställd musikscen.

Hedersomnämnande Guldkvasten 2018
Den Andra Operan

I år väljer KVAST att även göra ett hedersomnämnande med motiveringen:
”För att de sjösatt ett operainitiativ med tydlig agenda vad gäller kvalitet, det vill säga nyskapande musikteater med lust till jämställdhet och mångfald.”

Den första bevarade operan skriven av en kvinna är från år 1625. Sedan dess har hundratals kvinnor skrivit operor genom seklen, många av dem mycket framgångsrika. Ändå är idag nära 100% av operor som framförs i Sverige skrivna av män. Den Andra Operan gör tvärtom och spelar i stället enbart operor skrivna av kvinnor. Läs mer här: www.denandraoperan.se 

Astrid Pernille Hartmann – KVAST, Bente Rolandsdotter och Hanna Fritzon – Den Andra Operan. Foto Hampus Anderson – Svensk Musikvår.
På bilden: Astrid Pernille Hartmann, Christina Larsson Malmberg – Operabyrån,
Bente Rolandsdotter och Hanna Fritzon – Den Andra Operan

Tack till Musikaliska, Blåsarsymfonikerna och Svensk Musikvår för generöst värdskap till Guldkvastutdelningen!

  

KVASTs ordförande Astrid Pernille Hartmann överlämnade priset – den signerade glasskulpturen är ett unikat framtagen av designern Sofia Bergman och glaskonstnären Micke Johansson i Skruv.

Gulkvasten har delats ut sedan 2010. Bland tidigare pristagare finns Stockholms Konserthus, Stockholms Saxofonkvartett, Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien och Norbergfestival.