All världens pianokonserter

2020/01/17

Möt Sven Kyllenius – en extraordinär KVAST-medlem!

En av KVASTs mest engagerade eldsjälar måste väl ändå vara 84-årige Sven Kyllenius som är trogen medlem sedan 2014. Kanske hade han blivit medlem ännu tidigare om han vetat att vi välkomnar alla som medlemmar som stöder vår sak; det är inte nödvändigt att vara vare sig kvinna eller tonsättare för att bli medlem i KVAST!
Såhär kan du också bli medlem

Sven är pensionerad från sitt arbete som bibliotekarie sedan 1998, men han har verkligen inte legat på latsidan utan varit aktiv som ledare för bok- och musikcirklar med språk, musik och klassisk litteratur som stora intressen. Han har bl.a. lett en lyssnarcirkel för klassisk västerländsk musik under åren 2004-2010 med olika teman som t.ex. operaouvertyrer, violinkonserter eller kvinnliga franska tonsättare och han köpte ofta skivor som en del av förberedelserna. I dagsläget ingår nästan 150 CD-skivor med musik delvis eller helt komponerad av kvinnor. Sven har generöst erbjudit sig att donera sin CD-samling med kvinnliga tonsättare till KVAST, vilket vi givetvis är mycket glada och tacksamma för.

Sven har dessutom som ett eget privat forskningsprojekt åtagit sig att sammanställa en förteckning på alla pianokonserter komponerade av kvinnor han kunnat hitta, ett minst sagt hisnande projekt. Hur kom han på en sådan idé?

Sven drar sig till minnes att det hela började med att Eva Sidén, tonsättare och pianist samt styrelsemedlem i KVAST, bad honom om tips på pianokonserter skrivna av kvinnor. Han började då leta i sin skivsamling och i sina gamla pärmar med undervisningsmaterial till lyssnarcirklarna. Som gammal bibliotekarie beslöt han sig för att gå systematiskt till väga genom att först gå igenom verkförteckningar i sitt eget material. Sedan insåg han att han måste kartlägga vilka kvinnliga tonsättare det finns överhuvudtaget och sedan gå igenom vilka av dessa som hade skrivit pianokonserter. I arbetet har Sven anlitat KVASTs egen lista över tonsättare och jämfört den med vilka som fanns listade på Wikipedia och i tillägg har han även tittat på Kapralova Society’s lista över tonsättare. Han har gått igenom listor och verkförteckningar i bokstavsordning och letar också efter fler än ett belägg för en pianokonsert verkligen existerar. Det räcker alltså inte att den finns omnämnd bara en gång.

Hittills har arbetet framskridit till bokstaven S och Sven jobbar vidare med bokstaven T. Men redan nu kan den som vill ta en titt på Sven Kyllenius lista över pianokonserter av kvinnliga tonsättare och inspireras att utforska ny pianomusik. TACK för ditt värdefulla arbete, Sven! Nu väntar vi med spänning på resten av världens dolda pianoskatter.

Här är hela listan tack Sven Kyllenius för din gedigna och positiva insats för att synliggöra kvinnliga tonsättare!

Sven Kyllenius